Halaman

Jumaat, 24 September 2010

Tahniah PSP - Tempat Ketiga 15th FIRA Robot World Cup Bangalore, India 2010

15th FIRA Robot World Cup Bangalore, India 2010 PSP TEMPAT KETIGA


Pasukan Malaysia di Bangalore,India

Pada 15-19 September 2010 yang lalu, Politeknik Seberang Perai Pulau Pinang (PSP) bersama dengan Politeknik Ungku Omar Ipoh telah menyertai pertandingan 15th FIRA Robot World Cup Bangalore, India 2010.

Pasukan PSP (Politeknik Seberang Perai, Pulau Pinang) tempat Ketiga

Pasukan PSP diterajui oleh seorang pensyarah ;En. Sazali Bin Husin dan tiga orang pelajar Diploma Kejuruteraan Elektronik semester akhir iaitu : Amir Hamzah Bin Abu Bakar, Abdul Salam Bin Ali dan Muhammad Akram Amin Bin Mohd Noor telah berjaya mengharumkan nama negara dengan memperolehi tempat ketiga bagi kategori Robot Mirosot 5 Vs 5 dalam pertandingan tersebut.

Pasukan PSP dan Pasukan China
Pasukan PSP sebelum itu telah berjaya menjadi juara kumpulan sebelum kalah dgn mata 3-7 kepada pasukan dari China di pusingan yang seterusnya. Juara bagi kategori ini adalah pasukan dari Slovakia dan tempat kedua adalah pasukan dari China.

Ini adalah satu pencapaian yang amat membanggakan dan ditambah lagi dengan peserta negara nagara lain adalah pelajar peringkat PHD dan ijazah sarjana muda, manakala peserta Malaysia adalah pelajar peringkat Diploma sahaja.

Pelajar PSP juga berani bergaul dan berbual bersama professor dan pelajar dari negara negara lain. Ini merupakan pengalaman manis mereka dan kejayaan ini adalah untuk semua.

Piala yang dimenangi Pasukan PSP

Untuk pengetahuan semua, FIRA atau Federation of International Robot-soccer Association adalah persatuan sedunia ditubuhkan pada Jun 1997 dan pertandingan FIRA Cup pernah berlangsung di Australia, Brazil, China, Perancis dan Korea. Tujuan pertandingan robot ini diadakan adalah untuk memahami dan menghayati konsep sains dan teknologi yang digunakan dan percaya dengan minat yang ada, ia akan menyuntik kemahiran sains dan kejuruteraan untuk tujuan pembangunan insan secara am nya.

Persatuan ini mengendalikan pertandingan robot dalam beberapa kategori. Bagi kategori Mirosot, peserta perlu menggunakan teknik kecerdikan buatan (Artificial Intelligence) dan membina sharp sensing and precise real-time control pemain soccer mereka. Pertandingan ini sama seperti soccer biasa cuma peraturan sedikit berbeza dan pemainnya adalah ROBOT! Robot ini bergerak dan bermain dengan pasukan lawan dengan sendiri tanpa bantuan manusia (human off). Seperti pertandingan FIFA World Cup soccer, tiada siapa yang tahu pasukan manakan yang akan memenangi pertandingan sehinggalah wisel penamat.


Pertandingan Mirosot 5 Vs 5
Semoga dengan adanya penyertaan aktif PSP dalam bidang Robot soccer ini, Politeknik Seberang Perai khususnya dan politeknik politeknik Malaysia yang lain am nya akan dapat melonjakkan diri di mata dunia.

Tahniah PSP!

Link - link yang berkaitan : http://www.fira.net/
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails